21 Ocak 2013 Pazartesi

USTA NASIL OLUNUR...

"Tabii ki, bir foto muhabirinin işlevi yalnızca olayların gidişini izlemek değil, devrinin yaşamını, sanatını, gelenek ve göreneklerini, insanların nelerle uğraştıklarını , sevinçlerini üzüntülerini gelecek çağlara aktarmaktır. Herkes o tarafı bilmez, beni nereden tanır bilir misin? Fotoğraflarımdan tanır. Çünkü öyle fotoğraf sanatçısı, fotoğrafçı, ne sanatçısı be! Sanatçı dediğin Beethoven'dir, Mozart'tır. Şimdi herkes bedavadan sanatçı, bu da ancak fotoğraf ile olabilir. Çünkü fotoğraf çekiyor ya! Düğmeye basıyor sanatçı oluyor. Allah bunu gönderdi, iyi ki gönderdi (fotoğraf makinasını kastediyor). Yoksa Dünya kurtulamayacaktı. O kadar mühim adamlar. Sokakta yürümeye korkuyorum bu mühim adamlardan birine çarparım da ayıp olur diye. "  
Bu sözler büyük usta Ara Güler'e ait. Ben de noktasına dokunmadan ondan alıntı yaparak buraya koydum.
Aslında itiraf ediyorum. Benim de fotoğrafa (ve de hayata) bakışım bu...
Eline 3 makara film alanın sergi açtığı bir devirde 800 bin kareden fazla çekim yapmış Ara Güler'e gel de katılma. Kendisini dinlemeden, söylediklerinin tamamına vakıf olmadan "saçmalıyor" dedi bazıları onun için. Oysa ki o foto muhabirliğinin  yanı sıra iyi bir entellektüel. Daha da önemlisi çağdaş bir feylesof o...
Zaten bu güne kadar zaman zaman şimşekleri üzerine çekmesine sebep de mütevazi kişiliği olmadı mı...
Onu anlamayanlar ona sallamadı mı?

Merih Akoğul sağolsun bizi "USTA" ile buluşturdu. İlerleyen yaşına rağmen formundan hiç bir şey kaybetmemiş. En büyük özelliği olan nüktedanlığı, mütevaziliği, coğrafya bilgisi ve de feylesofluğu onu "USTA" yapan meziyetlerinin başında geliyor.
"Gezeceksin, göreceksin, okuyup-yazacaksın, coğrafyayı iyi bileceksin, müzik dinleyeceksin, tiyatroya-operaya gideceksin, dinlemeyi bileceksin, tarih bileceksin, bakmayı öğreneceksin, değerlerine sahip çıkacaksın, doğaya saygılı olacaksın, SEVECEKSİN."
Bunları bilmeden, yapmadan çekilen fotoğraflar anı olarak albümünüzde kalır...

Herkes fotoğraf çekebilir.
Ancak "USTA" olmak başka bir şey.
Kanıtı da burada.
84 yaşında olmasına rağmen şu estetiğe bakın. Tevazu işin başka bir boyutu.
Ancak tek kalemde çizilen balığa ne demeli.
İyi ki varsın USTA...
Saygı ve hürmetlerimle.

1 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ara Güler Usta'nın ben de hayranıyım,ki "hayranıyım" ifadesini çok az kişi için kullanırım. Ben de CNNTURK kanalında Cüneyt Özdemir'in "Soruyorum" programında Usta'yı izlemiş ve hayat görüşünden ve sohbetinden çok etkilenmiştim.İzlemediyseniz tavsiye ederim.
    Gülcan Burhan.

    YanıtlaSil