11 Haziran 2012 Pazartesi

BAŞTANKARA'NIN KÜP BEBEKLERİ

Çok yorulduğum bir gün. Kızımla verandada oturuyoruz. Kızım bir anda,"Baba küpe kuş girdi"dedi. Ve hikaye böyle başladı benim için.

Kısa bir gözlemin ardından Baştankara'nın testiye girip çıktığını gördüm. Yorgun olduğum için de fotoğraf çekmeyi erteledim açıkçası. Neyse ertesi gün çekime başladım. (Fotoğraflara büyüterek bakmanızı tavsiye ederim)
Tonlar çok güzel olmasa da bu fotoğraf benim için çok özel. Çünkü uzun uğraşlar sonucu çektiğim bu fotoğrafta Baştankara testinin içine yaptığı yuvadaki yavrularına yiyecek taşıyor. Uzakta da olsam beni hissediyor ve benim bulunduğum yöne bakıyor. Ardından da testiye dalıyor.

 İlerleyen günlerde daha güzel ışıklar yakaladım. Fakat ağzında kurt olan bir kare ne yazık ki yok. Fotoğrafta görüldüğü gibi Baştankara önce testiye giriyor. Çıkışta ise boş çıkmıyor yuvadan. Bebeklerinin kakalarını taşıyor dışarıya. Böylece temizlik yapmış oluyor. Bu söylediğim şeyleri uzaktan günlerce izleyerek öğrendim açıkçası.
Baştankara eşiyle birlikte sürekli olarak testiye girip çıkıyor. Hem besliyor, hem de temizlik yapıyor. Baştankara'ya dikkatli bakıldığında gagasındaki beyazlığın yavruların kakası olduğu anlaşılır.Burnumuzun dibinde yaşanan bu olaya tanıklık etmesine ediyoruz.  Ancak, işin ucunda bebekleri ölüme terk etmek de var. Kuşlar o kadar hassas ki, dışarıdan gelebilecek olumsuz her şeyi hissedip yuvayı terk edebiliyor. Bu yüzden de onları mümkün olduğu kadar rahatsız etmeden uzaktan kumandayla bu çekimleri yaptım.



 Işıkla kısa bir süreliğine testinin içine baktığımızda 3 yavru gördük. Anne ve babayı ürkütmemek adına onları fotoğraflama girişimini ilerleyen günlere bırakıp İstanbul'a döndüm. Yavruların kanatlanıp testiden çıkışlarını görmeyi hayal ettim. Sırf bu süreci takip etmek adına işlerimi erteleyip 3 gün sonra köye döndüm.
Ancak "KÜP BEBEKLERİ" özgürlüğe uçmuştu.
Olsun.
Onlar yaşasın ve uçsun. Ben fotoğraflarını ilerleyen zamanlarda da çekerim.
Bu anları yaşadığımız için ailece çok mutluyuz.
MİNNETLE...
"Işığımın yettiği kadar"

Not-"Baştankara'nın Küp Bebekleri" ismini eşim koydu. Yıllarca gazetecilik yaptım. Genelde başlık atmakta sorun yaşamam. Ancak, bu güzel başlığı eşim bulduğu için teşekkürü hak ediyor.
Bir teşekkür de uzaktan kumandaya gitsin.


3 yorum:

  1. İnsanlarda tüp bebek, kuşlarda küp bebek:) Seher Ablam harika bir başlık bulmuş:) Ve baştankaraların yavrularını korumak için gösterdikleri özenm gerçekten göz yaşartıcı...

    YanıtlaSil
  2. Tebrik ediyorum bende, zevkle okudum, izledim...

    YanıtlaSil
  3. Bizimde bir baştankaramız var. O yavrulamak için değil ama evi silip süpürmeye geliyor. :)
    Bu arada "küp bebek" ismi süper olmuş.

    YanıtlaSil